….mitt Sömnproblem ….

Under oerhört många år har jag sovit dåligt,sträcker sig i alla falll till gymnasieåren, men jag har bara kört på, och de har funkat, men sånt säger dom ju bara funkar ett tag, men ett tag för mig har ändå vart länge,sen pappa dog har de blivit värre, de kan ju tänkas inte vara jätte konstigt, men istället för att ta tag i det, har jag bara fortsatt som vanligt och på något sätt vänta ut de, ja de vänder snart, de är bara en fas, men nu orkar jag inte med det längre, jag somnar väldigt lätt, men vaknar 3-5ggr varje natt, och jag vet inte varför?! omedvetet, just nu vet ja att de oxå beror på att jag har värk i knät, det gör ju sitt givetvis, men jag känner mig sällan utvilad, men min kropp ahr vant sig vid det, men nu känner jag att kroppen fuckar ut, sömn är svin viktigt det vet jag ju men jag har ju hela tiden klarat mig, så därför har jag inte gjort något åt de, den sista tiden med fotbollen har inneburit mycket stress,ångest, oro över framtiden, så sömnen har blivit ännu värre, ser ut som sju svåra år när jag vaknar, påsar till hakan och blå under ögonen, de är ingen rolig syn, ser ut som jag festat 3 dagar i rad och rökt hela livet, när jag snarare levt precis tvärt om, mån om kost, tränat jämt, dricker sällan alkohol, lever ett hälsosamt liv

har kört alla huskurer, från kylmask,gurka,tepåsar blabla ser inte piggare ut för de, gjort så alla ögonkräms märken gått runt, sover i ett mörkt rum, med fönstret öppet, dricker inte kaffe sent, äter inte överdrivet sent,

jag är en funderare, smider mina bästa planer på kvällen, kommer på de bästa,roligaste fotbollsträningarna innan läggdags, och de gör sitt, men jag somnar hur lätt som helst, de är inte problemet, får förmodligen ingen struktur i sömnen den är nog för jävla hackig,

trött på se ut som stryk, jag är 30år, mina bästa år och nu  funderar ja på någon sorts behandling, de känns inte som jag,verkligen inte, men ja har fått en riktig hungup på mina trötta ögon, som så oftast är pigga glada och oerhört mycket liv i. trött på komentaren hur mår du?du ser trött ut!!!

Tror alla vet att sömn är otroligt viktigt, men hur viktig?


sömn är hjärnans återställare, för under dagen går hjärnan på högvarv, tankar intryck ska bearbetas och de gör den under din sömn, sömnen består av olika cyklar, första stadiet är  insomningsstadiet, pulsen sjunker och man somnar in,hjärnans aktivitet sjunker,i detta stadiet är man väldigt lättväckt och man är i de 5-20 min

 stadie 2 lätt sömn, här är hjärnaktiviteten ännu lägre och vi befinner oss här ca 50% av sömen under stadie 
3&4 djup sömnen sker kroppens återhämtning och återuppbyggnad, imunförsvaret byggs upp,

stadie 5 drömsömn eller REM-sömn (REM står för rapid eye movement, snabba ögonrörelser.) dyker de som oftast upp drömmar, och detta förlikas som att hjärnan jobbar och är aktiv som när du är vaken, den som väcks under denna sömncykel känner sig oftast pigga, remsömnen kan förekomma fyra-fem gånger/natt de är korta i början av natten och längre ju längre in man kommer på natten, andningen blir snabbare och blodtrycket höjs.

har bestämt att jag inte längre tänker ta easy way out gällande sömnen, så jag gjorde slag i saken, börja googla i KBT djungeln, herregud finns ju hur många ställen som helst, tillslut fastnade jag för ett gäng, de såg energiska ut, så jag tog mod till mig och kastade mig ut.. ringde och lät nog förbannat förvirrad men de gör nog de flesta som ringer till sådana ställen första gången, så på fredag it is……. skriver mer då…

//johanna