Tack för att jag får låna er tid för några minuter….  

 Jag ogillar verkligen att skriva,prata om Cancer, läsa om Cancer, för de ligger så nära mig, så fort jag ser ordet så tänker jag på så många som jag älskar som har/haft gått bort i denna vidriga sjukdom som stjäl våra nära ifrån oss i förtid, 

Kanske låter tjatig med det här, men detta måste lyftas mer, vi måste tänka lite längre, vi kanske har tur att vi slipper  detta, men de är en lång kamp som förs mot att lösa detta, om ni blundar för det nu så tänk ett steg längre då, våra kommande barn? Jag vill inte att risken ska finnas att de ska behöva genomgå detta, det innebär att vi måste göra allt som går att göra, litet som stort..

de är vår skyldighet att prata om det, få människor som ännu inte berörts på ett nära plan (än) det är så många som knappt vet vad de innebär,vad de egentligen är, vad som händer med kroppen, alla vet att det är en sjukdom, många blundar för det, så jag tänkte jag skulle skriva lite information om det som jag tagit ifrån cancerfonden.se , just av den anledningen att människor tycker det är jobbigt att läsa så mycket fakta, alla borde egentligen göra det, men jag vill bara upplysa om detta, så här kommer det..

*Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. De delas i sin tur in i en mängd undergrupper. De vanligaste cancerformerna i Sverige är: prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. När cancer uppstår har en perfekt balans i celldelningen rubbats. En cancercell delar sig ohämmat och bildar till slut en klump, en tumör.

*Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De kan heller inte sprida sig till andra organ i kroppen.

*Cancer innebär att den perfekta balansen rubbas. En tidigare frisk cell börjar uppföra sig fel. Den vet inte när det är dags att stoppa delningen och de nya cellerna – cancercellerna – sköter inte sina uppgifter som de ska. De fortsätter att dela sig ohämmat. Fler och fler cancerceller bildas och efter en tid har de blivit till en liten klump av celler. Denna klump kallas för tumör. Tumören fortsätter att växa och till slut är den så stor att man kan se eller känna den.

*En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen. De tränger in i andra vävnader och kommer så småningom i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Om celler från en elakartad tumör lossnar, kan de följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda nya tumörer, så kallade metastaser (dottertumörer).

*I 5–10 procent av cancerfallen spelar ärftlighet en stor och uppenbar roll. Vid vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och tjocktarmscancer, har man en förhöjd risk om flera nära släktingar har haft denna typ av cancer. För de flesta cancerformer har man dock inte hittat några tydliga ärftliga samband. Det är i regel inte så att risken att få cancer ökar då nära släktingar haft olika typer av cancer. Risken för ärftligt betingad cancer utreds på särskilda mottagningar, så kallade genetiska mottagningar som finns vid universitetssjukhusen.

Tobak
Rökning ger en ökad risk för en rad cancersjukdomar. Framför allt ökar risken för lungcancer, men även för till exempel cancer i matstrupen, urinvägarna och i bukspottkörteln.

Alkohol

Sambandet mellan alkohol och cancer blir mer och mer känt. Främst ses en ökad risk för cancer i mun-, svalg- och strupe, bröstcancer, livmoderkroppscancer och levercancer. 

Fysisk aktivitet

Regelbunden fysisk aktivitet, motsvarande minst 30 minuters rask promenad om dagen, bidrar till att undvika övervikt och minskar risken för bland annat bröstcancer.

Kost

Ohälsosamma matvanor, som leder till övervikt, är en riskfaktor för ett flertal cancersjukdomar, bland annat njurcancer, matstrupscancer, livmoderkroppscancer och bröstcancer för kvinnor i och efter klimakteriet. 

Sol

Hudcancer är den diagnosgrupp som ökar mest. Forskning har visat att solens UV-strålning är en direkt orsak till hudcancer.

Radioaktiv strålning

Radioaktiv strålning kan framkalla cancer, främst leukemi. Radongas från mark och byggmaterial kan spridas i hus och avge radioaktivitet. Höga nivåer av detta radon ökar risken för lungcancer, i alla fall i kombination med rökning. 

Virus

Vid några cancerformer kan speciella virus bidra till cancerutvecklingen, till exempel vid livmoderhalscancer, cancer bakom näsan och levercancer. 

Föroreningar i miljön

Större betydelse kan kemikalier och andra cancerframkallande ämnen, som till exempel asbest, på arbetsplatser ha. Har man samtidigt en annan riskfaktor, till exempel rökning, kan risken för att drabbas av cancer öka påtagligt.http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/De olika föroreningar som släpps ut i miljön har i allmänhet troligen inte särskilt stor betydelse för uppkomsten av cancer. Sambanden är dock svåra att överskåda och beräkna. Partiklar från förbränningsmotorer och vägslitage kan troligen öka risken, men hur mycket är svårt att ange då så många andra faktorer spelar in.


Här hittar ni alla olika sorts Cancersjukdomar och vad som händer med kroppen, jag blir så fruktansvärt ledsen när jag läser om dessa olika, jag har framförallt läst om de som drabbat mina nära kära, vad de gick/gått igenom ett rent jävla helvete.. jag vill inte genomgå detta och vill inte att mina nära ska drabbas!

http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/

Önskar så innerligt att jag fick spelat denna för pappa under hans kamp, fått förklara att vi genomgick kampen tillsammans att jag aldrig skulle lämna hans sida, som en trogen hund vid hans sida satt jag vid hans sida, till slutet, jag spelar den för er läsare istället.. Den är så förbannat vacker, Tack Sarah Dawn Finer, det är väl egentligen en bröllopsvisa, men jag ser bara mig och pappa framför mig, tack Seger för att du spelade den för mig..

Kärlek till alla er/ johanna

Bidra gärna med en slant till min insamling hos Cancefonden,

http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/insamlingar/?collection=6372(Upp)